Tu stii de ce stranuti?

Stranutul este caracterizat prin expulzarea convulsiva a aerului din plamani prin gura si nas, de obicei, cauzate de particule straine care irita mucoasa nazala, ajuta la mentinerea corpului sanatos, fiind o parte importanta a sistemului imunitar. Stranutul este rapid, eliminind aerul, saliva si mucusul cu particule straine sau iritanti cu rolul de a curata cavitatea nazala.

Cu alte cuvinte, stranutul este un mecanism de protectie al corpului impotriva bacteriilor si a virusurilor.

Descopera motivele pentru care stranuti. Acesta apare de regula in momentul in care un factor iritant apare la nivelul cailor nazale, insa unele persoane stranuta si in momente mai putin obisnuite, chiar si in lipsa unor factori alergeni.

Aflam de la DoctorMit ca exista multe cauze care ne pot determina sa stranutam. Printre cauzele stranutului cele mai comune ar fi schimbarile bruste de temperatura, respectiv trecerea de la cald la rece si invers, lucru care ne face sa ne asociem stranuturile cu sezoanele reci, dar si cu utilizarea excesiva a sistemelor de aer conditionat in perioada calda a anului. O alta cauza o reprezinta exercitiile fizice sustinute deoarece ne pot usca mucoasele respiratorii si ne pot declansa stranutul. Nu in ultimul rand, o alta cauza a stranutului este lumina puternica prin reflexul fotic.

Stranutul cu care toti suntem obisnuiti este unul dintre cele mai eficiente mecanisme de aparare ale organismului. Insa, ce se intampla cand stranuti?

Fiecare dintre noi suntem obisnuiti cu stranutul, iar aceasta reactie puternica a organismului nu o poate impiedica nimic atunci cand apare. Aceasta se intampla deoarece stranutul este un reflex al corpului. Astfel ca, in momentul in care nasul devine iritat, se incearca o curatare a cailor respiratorii. In spatele unui stranut care nu dureaza mai mult de 1-2 secunde se afla un mecanism precis. In momentul in care stranutam, toate functiile corpului se opresc, inclusiv inima.

Cand mucoasa nasului intra in contact cu diversi factori iritanti, precum polen, fum, praf sau se irita din cauza unei raceli, organismul reactioneaza prompt si astfel apare stranutul. Printre aceste cauze, mai exista si altele ce provoaca stranutul cum ar fi, fotosensibilitatea si chiar sexul, pe motiv ca la incheierea actului sexual ar fi stimulat sistemul nervos parasimpatic.

Smulgerea firelor de par de la nivelul sprancenelor declanseaza, la majoritatea oamenilor, senzatia de stranut. Acest lucru se intampla datorita legaturilor nervoase de la nivelul nasului, asociate cailor nazale, iar senzatia este similara cu iritatia pe care o provoaca alergenii din mediul inconjurator.

Stranutul mai poate fi declansat de expunerea la soare, de inspirarea gazelor toxice, de infectiile virale sau de depunerile pe caile respiratorii cauzate de diferite boli respiratorii.

Daca insa, doresti sa opresti stranutul, este posibil acest lucru doar expirand pe gura sau tinandu-te de nas in momentul in care simti ca iti vine sa stranuti.

Vezi mai multe informatii din urmatorul videoclip DoctorMIT:

Leave a Comment