Stia ca se poate trata gonartroza?

Gonartroza este o boala degenerativa a articulatiilor si este provocata de degenerarea cartilajului care duce in timp pana la distrugerea completa a acestuia si are ca rezultat deformarea articulatiei.

Principalul factor de risc al aparitiei gonartrozei este excesul de greutate. O alta cauza a aparitiei gonartrozei sunt sporturile de contact, in special fotbalul si rugby-ul, deoarece aceste sporturi expun genunchii la leziuni serioase.

Alte cauze care pot duce la aparitia gonatrozei sunt tulburarile metabolice, unele dezechilibre hormonale, leziuni la genunchi ( fractura, oase crapate, ligamente sfasiate sau menisc), bolile inflamatorii (reumatism, artrita), frecventa si suprasarcina fizica prelungita care apare mai ales la sportivi, precum gimnasti, jucatori de fotbal, tulburari endocrine, anomalii genetice ale structurii tesuturilor, factorii de varsta.

Simptomele prin care se manifesta gonartroza implica dificultatea in efectuarea flexiei si extinderii genunchiului in gama completa, umflarea usoara provocata de efuziunea si ingrosarea sinovialului, roseata si temperatura crescuta in zona articulatiei genunchiului, in special dupa exercitii sau alte eforturi, compresiune sensibila care se manifesta prin trosnit caracteristic si scartait in timpul miscarii, cauzata de suprafetele articulare care se freaca una de cealalta, rigiditate in mod special dimineata.

Incipienta gonartrozei afecteaza numai cartilajul articular, ceea ce va duce la uzura prematura. Procesul de distrugere a cartilajului articular are ca rezultat in timp, cresterea anormala a tesutului osos in zona articulatiei genunchiului, care, la randul sau, duce la deformarea articulatiilor. Odata cu aparitia modificarilor degenerative, cartilajul articular nu isi mai indeplini functiile. Ca urmare a pierderii elasticitatii sale, cartilajul devine mai susceptibil la socuri si deteriorari.

Cand procesul degenerativ ajunge intr-un stadiu avansat, apare simptomul durerii. Durerea creste, in special cand persoana afectata merge pe jos, sta mult in picioare, se apleaca, se ridica de pe scaun, coboara scarile, transporta obiecte grele.

Descopera cum se poate trata gonatroza pentru ca alegerea solutiei potrivite depinde de stadiul si factorii care au cauzat aparitia bolii. Scopurile tratamentului includ ameliorarea durerii si imbunatatirea starii functionale.

Pentru diagnosticul de gonartroza exista doua tipuri de tratament: cel medicamentos si cel chirurgical.

Tratamentul medicamentos pentru gonartroza trebuie urmat pe o perioada lunga de timp pentru a actiona asupra bolii, dar trebuie acordata atentie ridicata la efectele secundare. Tratamentul cu antiinflamatoare va ameliora durerea si inflamatia articulatiei. Tratamentul medicamentos nu va vindeca articulatia bolnava, dar poate face viata mai usoara pentru pacient. Pentru a elimina durerea, pacientul trebuie sa apeleze la masaj si gimnastica speciala, astfel punandu-se in circulatie sangele din zona afectata.

In cazul in care tratamentul medicamentos nu va aduce rezultate impresionante, va fi nevoie de interventia chirurgicala. Aceasta este o metoda radicala, dar care va reface mobilitatea articulatiilor. Este o metoda sigura si indicata in gonatroza avansata.

Leave a Comment