Mecanismul psihologic și campaniile de publicitate

Când vorbim despre campaniile de publicitate, ar trebui să avem în vedere diversitatea și complexitatea practicii sociale, deoarece există o mulțime de factori care pot influența comportamentul consumatorului, motiv pentru care, înainte de promovarea unui produs, echipa de marketing va ține cont de următoarele domenii pentru crearea și distribuirea mesajului publicitar: sociologie, psihologie și estetică.

Nu deținem întotdeauna controlul asupra lucrurilor pe care le vrem sau asupra sentimentelor pe care le dobândim în urma unor achiziții. Nu găsim mereu o justificare pentru o parte din cumpărăturile pe care le facem, motiv pentru care intră în joc mecanismul psihologic folosit în strategiile de marketing și publicitate la care suntem supuși. Bernard Chatelat susținea în cercetările sale că fiecare canal de mass-media mai important se manifestă printr-o funcție dominantă, deși acțiunea este perceptibilă în toate stadiile evoluției socio-culturale.

Publicitatea – între originalitate și profunzime – PRIME Romania

Aspectele cognitive și afective, de exemplu, pot avea un impact mai mare sau mai mic asupra modului în care este utilizat produsul. Specialiștii în publicitate au stabilit metode de comunicare prin efectuarea unor studii psihologice aplicate consumatorilor, urmate de analiza rezultatelor. Scopul publicității moderne și postmoderne este investiția pe termen lung prin supunerea consumatorului la tehnologii și instrumente de comunicare fundamentale din punct de vedere științific, rezultate dintr-un aparat conceptual solid, având o viziune și o abordare strategică.

În ciuda faptului că sunt termeni destul de asemănători, reclama și publicitatea sunt doi termeni diferiți. Themarketing.ro explică faptul că publicitatea (advertising) reprezintă activitatea de creare și diseminare a reclamelor, în timp ce reclama reprezintă de fapt rezultatul final al procesului de publicitate.

Echipa din spatele acestor campanii de publicitate au învățat de-a lungul timpului cum să folosească psihologia consumatorului pentru a-l manipula, inducandu-i dorința de achiziție.  Prin acest concept, denumit psihologia consumatorului, marketerii își asigură de cele mai multe ori reușita.

Leave a Comment