Dinozaur

Probabil, putini stiu ce semnifica numele DINOZAUR. Daca ar fi sa urmam denumirile din greaca veche, inseamna SOPARLA TERIBILA; saurus (gr.) – soparla si deino, dino (gr.) – teribil.
Acum, judecand dupa povestile lui Tolkien, numele lui Sauron inseamna Marsavul, deci intre soparla si marsav s-ar construi o punte, caci radacina este comuna, terminatiile sunt diferite. Mai este un personaj al cartilor sale, numit Wormtongue (Limba de vierme) insa poreclit de Gandalf ca Snake (Sarpe). El il slujea pe Saruman, al carui nume inseamna Omul Viclean. Acum, radacina SARU din Saruman este o anagrama a lui SAUR din Sauron.
Totusi, ce distanta sa fie de la povestile lui Tolkien pana la dino-sauri? Apropierile intre reptile si viclesug ar fi o portita?
Recent s-a descoperit ca 90% din speciile de dinozauri reprezentau exemplare vegetariene. Doar 2 specii sunt cunoscute astazi a fi carnivore, T-Rex si inca una. Asadar, dinozaurii (specie de reptile) nu mancau carne, nu mancau oameni. Cele 2 specii s-ar putea sa fie cireasa de pe tort sau sa fi fost modificate. Am tinut sa fac aceasta paranteza pentru ca ma bate un gand ca dinozaurii de acum 150 de milioane de ani (sau cand au trait ei) nu erau altceva decat specii de reptiloizi uriasi.

Statuia de la Basarab(ov), inalta de vreo 3 etaje de bloc, ar putea dovedi asta cu varf si indesat. Si cati si mai cati megaliti reprezentand specii reptiliene nu sunt in Romania si chiar in lume?! Apoi, ghici ce? Vine un “meteorit” care distruge intreaga specie. I-o fi prins pe toti pe afara, mai stii?
Mi se pare bizar si foarte usor pentru “specialisti” sa acopere asta, spunand ca toate scheletele de dinozaur gasite apartineau unui fel de vaci-dinozaur, care pasteau sau omorau orice altceva. Culegatorii si vanatorii vaci-dinozauri. In rest, nimic. O gradina zoologica planetara. Nimic inteligent. Nu ma refer ca oamenii ar fi, dar sa recunoastem, unii isi dau silinta. Vorba muschetarului, cativa pentru majoritate si majoritatea macar sa-si plateasca intretinerea la timp! Ole!
Totusi! Ce cauta Tolkien cu numele astea “inventate” si “fabulistice” care faceau referire la reptilieni? Dar daca ZAUR face referire la ZEU?