De ce ne simțim atrași de jocurile video?

Studiourile de producție au obținut un succes remarcabil în ultimii ani, iar acest lucru se datorează în special noilor dispozitive care au reușit să cufunde jucătorul într-un univers de joc cât se poate de realist datorită noilor tehnologii VR și AR. Aceste „jucării” de realitate augmentată s-au bucurat de un succes exploziv în ultimii câțiva ani, motiv pentru care dezvoltatorii au început să scoată tot mai multe titluri care să atragă comunitățile de gameri.

Activitățile de seară au rolul de a relaxa și de a reduce oboseala acumulată de-a lungul zilei. Indiferent că alegi să te joci la calculator sau să vizionezi un film, organismul tău simte nevoia să se destindă. Trebuie să existe un motiv pentru care milioane de oameni din întreaga lume petrec ore întregi jucând jocuri video. Discuțiile pe această temă conduc adesea la noțiunea de efugionism sau la presupunerea că acele persoane vor să înlăture monotonia cu care se confruntă.

Este foarte posibil ca acest comportament să se bazeze pe anumite mecanisme psihologice. Jucătorii sunt teleportați într-un alt univers, cu lumi pline de mister, frumuseți și pericole la tot pasul. Cu toții vrem să ne simțim bine cu noi înșine și să fim recunoscuți pentru realizările noastre. Dorința sau nevoia de a ne exercita controlul asupra unei situații ne oferă un sentiment plăcut, acela de supremație, când atributele sociale pe care le deținem par în sfârșit suficient de bune. Cu alte cuvinte, este vorba despre sentimentul de a face progrese și de a ne atinge obiectivele.

Jocurile video ne oferă o evadare din spațiul monoton în care trăim. Nevoia de jocuri video se poate manifesta prin capacitățile noastre de a deveni tot mai buni la ceva, chiar dacă acel ceva este de fapt o misiune de joc. Mai multe informații despre felul în care lumea virtuală ne face mai buni la anumite acțiuni pe care nu reușeam să le facem înainte, puteți găsi accesând thegames.ro.

Leave a Comment